
viernes, 3 de junio de 2011
Dieta Mediterranearra:
Mediterranear dieta izango da gaur egun segurik, erresuma industrializatuetan dieta kontzeptu zabalduena. Dieta mota hori oso ezaguna bada ere, horren osagaiak ez daude zehazki definituta. 1960ko hamarkadan erresuma horietan jaten zena hartzen da, funtsean, halakotzat: a) aleak, fruituak, barazkiak, fruitu lehorrak eta lekaleak ausarki jaten dira; b) oliba olioa dute koipe iturri nagusitzat; c) arraina, oilaskoa, esnea eta esnekiak tamainan hartzen dira; d) haragi eta haragikien kontsumoa txikia da; e) jarduera fisiko handia eta g) egunero ardo beltza neurriz.
Ikerketa basiko, kliniko eta epidemiologiko askok frogatu dute gaitz kardiobaskularretan duten eragin babeslea. Bestalde, kardiopatia koronarioa duten gaixoen prebentzio sekundarioanegin diren interbentzioek dieta mediterranearraren eraginkortasuna demostratu dute.

Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario